قاسمی- 24 هزار و 500 سیلندر گاز به دلیل نداشتن شرایط استاندارد در 11 ماه گذشته از چرخه مصرف خارج شد.مدیر کل استاندارد و تحقیقات صنعتی به خبرنگار ما گفت: این آمار نسبت به سال گذشته 99 درصد رشد داشته است چرا که در مدت مشابه سال قبل 12 هزار و 300 سیلندر گاز به دلیل استاندارد نبودن قابلیت مصرف نداشت.سعادتی افزود: امکان آزمون 95 درصد نمونه های تولیدی واحدهای تولید کننده استان وجود دارد اما در مورد کالاهای مشمول استاندارد اجباری شرایط برای سنجش حدود 25 درصد فراهم است.
این محصولات در بازار عرضه شده و تولیدات دیگر استان ها را نیز شامل می شود.
مهندس سعادتی تصریح کرد: به دلیل نداشتن امکانات گاهی نمونه ها برای آزمایش به استان های دیگر مانند یزد و بوشهر ارسال می شود و دریافت نتیجه تا سه ماه طول می کشد.خراسان جنوبی استانی نوپاست ولی در مقایسه با برخی استان ها مانند ایلام خراسان شمالی از نظر امکانات آزمایشگاهی جلوتر است. ...
بعضی استان ها به دلیل تقدم و سابقه از تجهیزات بهتری برخوردارند، به هر حال وضع مطلوبی نداریم.
وی گفت: به تدریج با احداث و توسعه آزمایشگاه تحقیقات صنعتی و معدنی در استان امکانات آزمون فراهم می شود از طرفی سیاست کنترل بازار از سال 84 اعمال شده است که تجهیزات موجود در حد آزمون واحدهای تولیدی بود و هم اکنون کالاهای بازار هم به آن افزوده شده و کار زمان بر است.سعادتی تعداد نمونه های ارسال شده از ابتدای امسال به آزمایشگاه همکار و استان مجاور را به ترتیب 470 و 168 مورد عنوان کرد و ادامه داد: در مقایسه با سال قبل ارسال نمونه ها به این آزمایشگاه های 6 و 211 درصد بیشتر شده زیرا سال گذشته 444 نمونه به آزمایشگاه همکار و 54 نمونه به استان مجاور فرستاده شده بود.
به گفته وی در 11 ماه گذشته 375 بازدید از واحدهای مشمول استاندارد اجباری و 12 واحد مشمول استاندارد تشویقی انجام شده است.
به علاوه 32 واحد سیلندر پرکنی، 5 واحد خدماتی و 119 مرکز عرضه بررسی شده است.
وی تعداد اخطارها به واحدهای تحت پوشش را 36 مورد عنوان کرد و ادامه داد: در این مدت 108 تذکر به آن ها اعلام و 2 هزار و 564 مورد کالاهای صادراتی و وارداتی آزمون شده است.
سعادتی در خصوص رعایت شرایط استاندارد کالاهای صادر و وارد شده افزود: حجم صادرات در دو بازارچه یزدان و میل 73 بیشتر است بنابراین آزمایشگاهی در حد آزمودن کالاهای مشمول استاندارد اجباری که مهر استاندارد ندارند مانند خرما، کشمش و فرش راه اندازی شده و نیاز صادر کنندگان را بر طرف می کند.
وی افزود: از ابتدای امسال 4 هزار و 133 مورد و 484 نمونه در آزمایشگاه همکار آزمون شده و 20 نمونه و 466 مورد آزمایش در استان مجاور انجام شده است.پایانه های مرزی استان باید در میل 78 برای احداث ساختمان آزمایشگاه استاندارد اقدام کند.
محل جانمایی شده و مشکلی برای تامین تجهیزات آن وجود ندارد چون قسمتی از نیاز ریالی از محل اعتبارات گمرک فراهم خواهد شد.
وی به نظارت های دوره ای و ماهانه در رعایت شرایط استاندارد واحدهای تولیدی اشاره کرد و ادامه داد: همان طور که در هر صنعتی، خطای زیر صفر امکان پذیر نیست در پروسه تولید هم بنا به دلایلی مختلف مانند سهل انگاری کارگران خط تولید، مسئول کنترل کیفیت و در موارد نادری هم سوء استفاده واحدهای تولیدی برای تخطی از معیارهای استاندارد باعث کم شدن کیفیت کالا از حدود معین می شود.
سعادتی اضافه کرد: برای مصرف کنندگان جای نگرانی وجود ندارد و در صورت اثبات کیفی بودن کالا براساس مهر استاندارد می توان برای احقاق حق مصرف کننده اقدام شود.
وی استانداردهای موجود را در سطح های ملی، منطقه ای و بین المللی عنوان کرد و توضیح داد: استاندارد ملی برای هر کشور قابل قبول است و مرز آن درون همان کشور است، برخی کشورها مثل افغانستان استاندارد کشور ما را پذیرفته و استفاده می کنند اما بعضی کشورها استاندارد تعریف شده خودشان را دارند و طبق آن تولید می کنند.به گفته وی امکان این که استاندارد ملی یک کشور در برخی مناطق پذیرفته نباشد وجود دارد اما تولیدات استان از نظر کیفیت کنترل می شود ،کالاهای بازار و تولیدات دیگر استان ها نیز از این امر مستثنی نیست./ر.خراسان